Reis til Singapore
Det har ofte vært hevdet at Singapore er verdens reneste by. Den høyteknologiske stemningen med himmelstrebende, glasskledde skyskrapere får sammen med de plettfrie gatene nesten byen til å se fremtidsaktig ut. Men inne under den glatte finansoverflaten lurer gamle kinesiske, malaysiske og indiske tradisjoner, fra feng shui til storslåtte hinduiske fester.
Innbyggere
5,4 mio.
Hovedstad
Singapore
Språk
Engelsk, kinesisk, tamil og malay
Visste du...
at Singapore har hatt sitt navn siden 1300-tallet? Før da het byen Temasek, som betyr "havbyen" på javanesisk.
at i Singapore er det mange regler og lover – en av de mer overraskende er at bygninger ikke har lov til å være høyere enn 280 meter.
Singapores geografi
Singapore er en bystat på en liten øy like sør for Malayahalvøya. Republikken Singapore består av en hovedøy og 54 småøyer; av disse er halvdelen bebodd. Det skal godt gjøres å finne en ubebygd flekk på hovedøya, og bybebyggelsen og annen menneskelig aktivitet har stort sett utryddet det opprinnelige plantelivet. Likevel finnes det rester av regnskog, men det meste av jorden er ufruktbar på grunn av erosjon. Terrenget er lavt; det høyeste punktet ligger på bare 177 meter. De mange små bekkene på øya danner mangrovesumper som når temmelig langt inn i landet. Utenfor kysten ligger det korallrev, der en av Singapores eksportvarer kommer fra, nemlig eksotiske akvariefisker.
Historie og befolkning i Singapore
Ordet Singapore kommer fra sanskrit og betyr Løvebyen. Dette navnet stammer fra et gammelt sagn om en indonesisk prins som møtte en løve på stedet, tolket det som et godt varsel og grunnla byen. At det aldri har levd løver på øya, gjør ikke historien dårligere. I middelalderen lå det en stor malayisk handelsby på stedet; den ble imidlertid ødelagt, og øya var et ubeboelig villnis da engelskmennene kjøpte den på 1800-tallet. Storbritannia anla en handelsstasjon her og gjorde senere Singapore til britisk kronkoloni. I 1963 ble Singapore medlem av den nyopprettede staten Malaysia. Men det ble en kortvarig affære, for allerede to år etter trådte den lille øystaten ut igjen og fikk sin fulle selvstendighet. Omkring halvdelen av Singapores 4,5 millioner innbyggere er buddhister, og dessuten finnes der kristne, muslimer, hinduer og daoister. De mange forskjellige folkegruppene med forskjellige religioner og til og med forskjellige språk gir en interessant og variert kultur. Og befolkningen blir styrt med streng hånd. Singapore blir ertende kalt et "bøteland" fordi det har forbud mot og høye straffer for forseelser som i andre land regnes for mindre alvorlige. For eksempel er det forbudt å kjøpe tyggegummi, kaste søppel på gaten, unnlate å skylle ned etter et toalettbesøk, bedrive løsgjengeri, handle med pornografi og drive homoseksuell aktivitet. Graffiti blir straffet med stokkeslag, og det er dødsstraff for besittelse av narkotika.
Severdigheter i Singapore
Mange reiser til Singapore begynner som en mellomlanding, for Singapore er knutepunkt for lufttrafikk i store deler av Asia. Men det er mye mer enn tidsfordriv mellom to flyreiser å komme etter på en reise i Singapore. I det muslimske kvarteret kan man gjøre kupp av silke-, sarong- og rosenvann. I Chinatown får man et innblikk i Singapores fortid blant templer, rikt utsmykkede hus og en evig aktivitet av handlende. Her finner man fortsatt butikker som selger røkelse til tempelbesøk. Mer moderne shopping kan man gjøre på Orchard Road, som med sine kjøpesentre og fine restauranter er de velhavende turistenes paradis. Hvis den friserte storbyen blir for mye, tilbyr Changi på østkysten ekte landsbysjarm og en fin strand. Skal ferien i Singapore ha en dash av natur, er fugleparken Jurong en opplagt mulighet. Fugleparken er et kjempemessig område med blant annet en 30 meter høy foss og all verdens fuglearter fra fargerike papegøyer til flamingoer og pelikaner.